Het kabinet bereidt maatregelen voor om bureautjes te ontmoedigen die namens huiseigenaren bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van een huis.
Dat is volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hard nodig, omdat de bureautjes makkelijk geld verdienen met relatief weinig werk.
Het is de bedoeling dat de wijziging nog voor de nieuwe aanslagronde van 2014 in werking treedt, aldus Plasterk woensdag in overleg met de Tweede Kamer.
Systeem verstopt door vele aanvragen
De Kamer wil ook dat het kabinet ingrijpt, omdat de bureautjes heel veel aanvragen indienen waardoor het systeem verstopt raakt.
Ook kosten de bezwaarschriften gemeenten handenvol geld. Bij de uitvoering van de WOZ bepaalt de gemeente de waarde van een woning of bedrijfspand. Dat heeft invloed op de belasting die moet worden betaald.
1 op 5 gemeenten heeft WOZ niet op orde
In het overleg trok VVD-Kamerlid Helma Neppérus ook aan de bel over de uitvoering van de WOZ door gemeenten. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) meldde vorige week dat van de 408 gemeenten die op 1 november zijn beoordeeld, 248 gemeenten het goed doen bij de uitvoering van de WOZ en 80 naar behoren.
Bijna 1 op de 5 gemeenten heeft de uitvoering van de WOZ, waarbij de gemeente de waarde van een woning of bedrijfspand bepaalt, dus niet op orde.
Plasterk en Weekers zijn niet van plan om een andere grondslag te kiezen voor het heffen van belasting, zoals het CDA bepleitte. Madeleine van Toorenburg (CDA) vraagt zich af of dit nog wel logisch is nu de gemeenten de komende tijd veel meer taken erbij krijgen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl